Del, , Google Plus, Pinterest,

Visste du dette om deodoranten?

Det finnes alternativer for deg som ønsker en aluminiumsfri deodorant.

Vi ønsker alle å lukte godt, eller i det minste ønsker vi å ikke lukte vondt. Vi lærer god hygiene på den harde måten når puberteten slår inn for fullt, og vi skaper da rutiner som vi tar med oss videre i livet. Deodoranten er en viktig del av denne rutinen – ikke bare smører vi den på hver eneste dag, men den sitter også på huden hele dagen.

Selv om vi alle bruker den, har du egentlig tenkt over hvordan deodoranten fungerer, og hva den faktisk inneholder?

Det er ikke svetten som lukter vondt

Vi kaller det svettelukt, men svette består hovedsakelig av vann og salter, og det er derfor ikke svetten i seg selv som lukter. I armhulen er det tett, fuktig og varmt som gjør at bakterier trives ekstra godt, og når bakteriene bryter ned svettekomponenter og døde hudceller avgir de ammoniakk, som er en fargeløs gass med en stikkende lukt. I tillegg brytes hudtalg og hudceller ned og danner smørsyre, som også har en ekkel, harsk lukt.

Svettelukt er med andre ord en kombinasjon av smørsyre og ammoniakk, og deodoranten har som formål å hjelpe oss med å skjule og forhindre disse kroppsluktene. Dette kan gjøres ved å maskere den vonde lukten, forhindre utskillelse av svette, og ved å hemme bakteriene som forårsaker den vonde lukten.

Aluminium en vanlig ingrediens

Antiperspirant er et ord du garantert har kommet over – de mest populære deodorantene her til lands er nemlig antiperspiranter. Antiperspiranter har alltid et aluminiumsalt som det aktive virkemiddelet.

Når aluminiumsalter blander seg sammen med svetten, danner det en gel i porene som sveller og blokkerer svettekanalene i svettekjertlene. Dette hindrer selve utskillelsen av svette, men mange antiperspiranter vil i tillegg også forebygge og maskere vond lukt. En antiperspirant er derfor meget effektiv mot svette, og den har sikkert reddet deg fra store svetteringer i mange nervøse situasjoner.

Det forskes mye på om aluminium kan ha en negativ helseeffekt ved lang tids bruk. Foreløpig har man ingen funn som viser dette og aluminium er ansett som en trygg ingrediens av EU. Likevel kan noen oppleve å få irritert hud ved bruk av deodorant med aluminium.

Et aluminiumsfritt alternativ

Per i dag finnes det ikke noen fullgode erstattere for aluminium i en deodorant, så en deodorant uten aluminium vil ikke kunne hindre utskillelsen av svette, men den vil fortsatt kunne forebygge og maskere vond lukt. Hvor mye man svetter er individuelt, og kan også variere fra dag til dag. Det er ikke dermed sagt at man trenger å bruke antiperspirant for å unngå svettelukt.

Dr Greve Aloe Vera tilbyr nå en deodorant uten aluminium til deg til deg som ønsker det. Deodoranten inneholder duftkapsler, og disse frigir god duft i hele 24 timer. Den forebygger svettelukt, men vil ikke kunne forhindre selve svettingen og passer derfor deg som ikke svetter mye.

De fleste av oss barberer jevnlig under armene, noe som kan føre til rød, tørr og irritert hud. Denne deodoranten inneholder aloe vera, som har fuktighetsgivende, og virker avkjølende og pleiende på huden.

Del, , Google Plus, Pinterest,